Treenivinkkejä Bull Mentulalle

FullSizeRender_2

On tullut aika hehkuttaa kasvatustaipalettamme nyt, kun Sulolla on takana neljän kuukauden neuvolakäynti. Voinemme ainakin sanoa olevamme hyviä kasvattajia – kirjaimellisesti – sillä Sulo painoi neuvolassa jo 9,3 kiloa! Reilusti yläkäyrillä mennään. Ruoka on maistunut ja ravintoa on ollut saatavilla.

Massan kasvatus on monen fitness-kärpäsen puraiseman bodarin kestopuheenaihe. Itsekin olen joskus salilla käynyt, mutta massa ei minuun helposti tartu. On siis aika tarkastella miten minä Sulon personal trainerina ja Aino ravitsemusasiantuntijana olemme onnistuneet kasvattamaan jäntevän jässikän. Vertailukohdaksi poimin tässä Suomen puhutuimman kehonrakentajan, Jari ”Bull” Mentulan.

mentula03

Mentula on kieltämättä aika jässikkä ja hankkinut lihaksensa kovalla työllä ja kurinalaisella elämäntavalla, sekä kaurapuurolla. Kasvu on kuitenkin hänen kohdallaan ollut hyvin hidasta. Ilta-Sanomat hehkuttaa Mentulan hurjaa muodonmuutosta. Jartsa nosti painoaan (ja painoja) 17 vuoden aikana 80 kilosta 130 kiloon. Massan lisäys oli siis 2/5 alkupainosta. Kieltämättä vaikuttava suoritus. Mutta…

Sulo painoi syntyessään 3,375 kiloa. Viimeisin punnitus siis täräytti mittariin karskit 9,3 kilon lukemat.  Neljässä kuukaudessa paino on siis lähes kolminkertaistunut. Näin personal trainerina voin todeta olevani tulokseen tyytyväinen.

Kuvan perusteella voitaneen todeta, että jalkojen osalta Mentulan kehitys on ollut Sulon kehitystä vaatimattomampaa. Huomatkaa että Mentula piilottelee kuvassa erityisesti nilkkojaan, joista puuttuu Sulon kehoon verrattuna massaa.

Tällä kehitysvauhdilla Sulo siis saavuttaa Mentulan nykyisen kisapainon noin 7 vuoden iässä. Peruskoulun penkit ja pulpetit menevät uusiksi Sulo ”Pottu” Kekkosen painon ja väännön voimasta. Varokaa opettajat!

Mistä siis moinen kehitys, joku saattaa kysyä valmennustiimiltämme. Vastaus löytyy kolmesta osa-alueesta, jotka ovat keskeisiä massanlisäyksen kannalta. Puhutaan pyhästä kolminaisuudesta, jonka kärkiä ovat ravinto, treeni ja lepo. Jos joku osa-alue mättää, ei päästä maksimaaliseen kasvuun. Lihastohtori on kiteyttänyt periaatteen hienoon kuvaan:

kolminaisuus

Mentulan hitaan painonnousun syy voi siis löytyä tästä kolminaisuudesta. Kaikki ovat kuulleet Mentulan hurjasta treeni-intensiteetistä, joten en usko kehityksen jääneen kiinni ainakaan siitä. Lepo voi olla Fit Farmin päävalmentajana töitä paiskivalle Mentulalla ajoittain vähissä, mutta uskon että sillekin on pyhitetty aikaa.

Mutta hetkinen! Ehkä kyse onkin ravinnosta! Jarpan ruokapäiväkirja löytyy täältä. Päiväkirjaa silmäillessäni huomasin pari pahaa puutetta:

  1. Ensinnäkin maito puuttuu ruokavaliosta kokonaan. Sulo on hankkinut painonsa kurinalaisella ruokavaliolla, joka koostuu sataprosenttisesti tissimaidosta.
  2. Bullin ruokavaliossa huomataan selkeä tauko iltapalan ja aamupalan välillä. Sulo herää yön aikana syömään useamman kerran.

Voimmekin siis todeta, että massan lisäämiseksi yöaikainen ravinnonsaanti, sekä maidosta saatavat proteiinit ja rasvat saattaisivat auttaa Mentulan, ja miksi ei meidän muidenkin kehitystä verroinkin jos pyritään nopeisiin lopputuloksiin.

Lopuksi täytyy todeta, että Mentulan ja Sulon treenien intensiteetti lienee samaa luokkaa. Sulon kyykkäillessä isä-valmentajan opastuksessa tai Mentulan repiessä rautaa Tampereella, saattaa treenin yhteydessä turahtaa tavarat housuun. Kiitos, Jari, sinulle tästä rohkeasta tunnustuksesta.

kakka

 

Mainokset

6 kommenttia artikkeliin ”Treenivinkkejä Bull Mentulalle

  1. Haha, täällä Alex 4kk painoi pari viikkoa sitten 8,8 kg (syntymäpaino 3500g) ja ihan samanlaiset makkarat löytyy ❤ Keskiviikkona saan uudet mitat, saa nähdä meneekö Sulon ohi! 😀

    Tykkää

  2. Apua. Meillä ei selkeesti ole ollut noin hyvä traineri… Meidän vuoden ikäinen painaa suunnilleen tuon 9,3kg, vaikka saikin pelkkää tissimaitoo 6 kuukautta. Missä vika?!

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s