Ruokatorstain kesä sotkee sopivasti arkea ja juhlaa

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ

Sain Sanomalta kokeiltavakseni Katja Bäcksbackan kirjoittaman, Helsingin Sanomien ruokasivujen parhaita ohjeita koostavan kirjan. Ruoanlaiton (ja hyvän ruoan) ystävänä otin kirjan auliisti vastaan. Kirja on koottu näppärästi Suomen kesän eri vaiheiden ja niille ominaisten raaka-aineiden ympärille. Keskikesällä herkutellaan marjoilla ja syksyä kohti liikutaan kohti riistaa ja sieniä. Kirja on oiva opas sesongin tuotteiden käyttöön. Ohjeet ovat selkeitä ja kuvat erittäin laadukkaita. Tässä saattaisi olla oiva ostos esimerkiksi kesämökille.

Pienen ristimittailun ja selailun jälkeen sunnuntain ruoaksi valikoitui paahdettu kasvissosekeitto ja meiramikerma. Aino on kasvissyöjä ja ohje olisi myös Sulon mahalle sopiva. Niinpä Aino kipaisi kaupungilla käydessään kipaisemassa puuttuvat ainekset ruokaan. Meiramin sijasta Aino osti kermaan oreganoa, joka on meille enemmän mieleen.

Ensimmäisenä oli vuorossa juuresten ja sipulien pilkkominen uunia varten. Uunipellille levitellyille aineksille kaadettiin öljyä ja suolaa ja jätettiin paahtumaan uuniin vajaaksi tunniksi. Uunijuuresmainen metodi antaa juureksille ja sitä kautta keitolle paahteista makua. Näin syntyy siis tuunattu sosekeitto.

Uunissa pehmenneet juurekset hulautetaan kattilaan, ajetaan sauvasekoittimella hienoksi (lisää kuumaa vettä helpottamaan prosessia). Sekaan laitetaan kasvisliemi ja keitto on siinä! Myös kuohukerman vatkaaminen löysäksi vaahdoksi käy nopeasti. Sitten vain kerman sekaan yrttisilppua ja mustapippurirouhetta. Pöytään seuraksi leipää ja tottakai aurajuuston ystävä tuunaa keittonsa kerman lisäksi pienellä määrällä aurajuustomurua!

Jätä kommentti